De allmänna domstolarna har tre instanser
Domstolarnas uppgift är att avgöra mål och ärenden på ett rättssäkert sätt. Den som tycker att domstolen dömt fel kan i de flesta fall överklaga till nästa instans. Varje domstol är självständig och oberoende, och gör en egen bedömning i målet.
Tingsrätt
I Sverige finns 48 tingsrätter och de är första instans i brottmål och tvistemål. En tingsrätt beslutar även i andra frågor, som till exempel gäller skilsmässa, konkurser, adoptioner och god man.
Hovrätt
Det finns sex hovrätter. De är andra instans om domen överklagas från tingsrätten. I vissa mål krävs det att hovrätten först tar ställning till om målet ska tas upp i hovrätten. Ett sådant ställningstagande kallas för prövningstillstånd.
Högsta domstolen
Högsta domstolen är tredje och sista instans. Högsta domstolen prövar i stort sett bara mål och ärenden där landets tingsrätter och hovrätter behöver ett vägledande avgörande för hur liknande fall ska bedömas i framtiden. De domarna kallas för prejudikat.
Mål som de allmänna domstolarna avgör
Så går det till i domstolen
Det finns bestämmelser för hur olika typer av mål ska handläggas i domstolen. Därför kan det gå till på olika sätt beroende på vad målet gäller och i vilken instans målet avgörs.
En del mål hanteras endast av vissa domstolar
Det finns vissa juridiska områden där specialiserade domstolar ansvarar för målen. Det innebär att de har särskild kompetens och behörighet att avgöra dessa mål.