Förvaltningsdomstolarna har tre instanser
Domstolarnas uppgift är att avgöra mål och ärenden på ett rättssäkert sätt. Den som tycker att domstolen dömt fel kan i de flesta fall överklaga till nästa instans. Varje domstol är självständig och oberoende, och gör en egen bedömning i målet.
Förvaltningsrätt
Det finns 12 förvaltningsrätter och de är första instans bland förvaltningsdomstolarna. En förvaltningsrätt avgör tvister mellan enskilda personer och myndigheter, och även tvister mellan företag och myndigheter. Det är till förvaltningsrätten det går att överklaga ett myndighetsbeslut från till exempel Försäkringskassan, Skatteverket eller kommunens socialtjänst.
Kammarrätt
Det finns fyra kammarrätter i Sverige. Kammarrätterna är andra instans och prövar mål som tidigare avgjorts i förvaltningsrätten.
Högsta förvaltningsdomstolen
Högsta förvaltningsdomstolen är sista instans. De prövar i stort sett bara mål och ärenden där det behövs ett vägledande avgörande för hur liknande fall ska bedömas i framtiden. De domarna kallas för prejudikat.
Mål som förvaltningsdomstolarna avgör
Förvaltningsdomstolarna avgör en mängd olika typer av mål. Några av de vanligaste är de här:
Så går det till i domstolen
Det finns bestämmelser för hur olika typer av mål ska handläggas i domstolen. Därför kan det gå till på olika sätt beroende på vad målet gäller och i vilken instans målet avgörs.
Mål om migration hanteras endast av vissa domstolar
Det finns vissa juridiska områden där specialiserade domstolar ansvarar för målen. Det innebär att de har särskild kompetens och behörighet att avgöra dessa mål.