JavaScript är inaktiverat i webbläsaren, läs mer här.

Pressmeddelande

Förtydligande angående mål om grovt skattebrott eller vårdslös skatteuppgift

[2016-11-30] Haparanda tingsrätt

Igår, tisdagen den 29 november, höll Haparanda tingsrätt huvudförhandling i ett brottmål. Eftersom det i medierapporteringen framkommer missvisande uppgifter vill vi genom detta pressmeddelande förtydliga vad målet handlar om.

Det Haparanda tingsrätt prövar är om den åtalade mannen gjort sig skyldig till grovt skattebrott eller vårdslös skatteuppgift. Tingsrätten prövar inte hur mycket han har rätt att få i försäkringsersättning eller hur mycket skatt han ska betala – det har redan andra domstolar prövat.

Av rapporteringen i media kan man felaktigt tro att Haparanda tingsrätt nu kommer pröva dels om den åtalade mannen har fått rätt försäkringsersättning dels hur mycket han ska betala i skatt. Så är inte fallet. Det tingsrätten ska pröva är om den åtalade mannen gjort sig skyldig till något skattebrott när han inte deklarerade den försäkringsersättning som han fått utbetalat. Storleken och rätten till försäkringsersättning har redan prövats av Hovrätten för Övre Norrland och den domen står fast då Högsta Domstolen inte meddelade prövningstillstånd.

Den åtalade mannens skatteskuld har prövats av Förvaltningsrätten i Luleå som kommit fram till att Skatteverket haft fog för sitt beslut att beskatta mannen på sätt som skett. Domen har inte överklagats

Haparanda tingsrätt kommer att meddela dom i brottmålet den 13 december 2016, klockan 11.00. Nytt pressmeddelande kommer att skickas ut när domen ges.

Senast ändrad: 2016-11-30

För mer information kontakta:

Agneta Karlsson
Lagman
0922-281 13
haparanda.tingsratt@dom.se