Stockholms tingsrätt
 

Åtal för folkmord, brott mot mänskligheten och grov krigsförbrytelse

Mål: B 3210-23
Riksenheten mot Internationell och organiserad brottslighet har i dag, den 19 september 2024, väckt åtal mot en 52-årig kvinna för folkmord, brott mot mänskligheten och grov krigsförbrytelse i Raqqa i Syrien under 2014 och 2015.

Åklagaren påstår bl.a. att kvinnan har frihetsberövat ett antal kvinnor och barn tillhörande folkgruppen yazidier i sin bostad i Raqqa. Hon ska där ha utsatt dem för bl.a. ett svårt lidande, tortyr eller annan omänsklig behandling samt för förföljelse genom att i strid med allmän folkrätt berövat dem grundläggande rättigheter av kulturella, religiösa och könsmässiga motiv. Samtliga gärningar ska enligt åtalet ha skett i syfte att helt eller delvis förinta folkgruppen yazidier som sådan och ingått som ett led i eller på annat sätt stått i samband med en väpnad konflikt.

 

Huvudförhandling

Huvudförhandlingen är planerad att inledas den 7 oktober 2024 och beräknas pågå under cirka två månader. Stora delar av huvudförhandlingen kommer enligt en preliminär bedömning att hållas bakom stängda dörrar. Mer information angående huvudförhandlingen kommer att publiceras i närtid.

 

Beställning av handlingar

För beställningar av handlingar hänvisas till Stockholms tingsrätt, avdelning 4, som nås på stockholms.tingsratt.avdelning4@dom.se och 08-561 65 410. Beställningar kan med fördel göras per e-post.

 

Stämningsansökan och vissa delar av förundersökningen bedöms vara offentliga och möjliga att lämna ut. Vid en preliminär bedömning omfattas däremot en betydande del av förundersökningen av sekretess. Tillämpliga sekretessbestämmelser är bl.a. 15 kap. 1 § och 18 kap. 17 § offentlighets- och sekretesslagen samt 21 kap. 1 § och 35 kap. 12 § samma lag. Sekretessbelagda uppgifter kommer inte att kunna lämnas ut, utan kommer att maskeras i de handlingar som i övrigt är offentliga. Då det är ett omfattande material kan sekretessprövningen komma att ta tid.