Domstolsverket
 

Domstolsverket ingår samarbetsavtal med Palestinas rättsliga institut för att stärka domarutbildningen

Domstolsverkets generaldirektör Thomas Rolén undertecknade den 12 september ett samarbetsavtal med generaldirektören för Palestinas rättsliga institut Belal Abuhantash. Avtalet syftar till att skapa utrymme för ett mer långsiktigt och strategiskt arbete för att stärka den palestinska domarutbildningen.

- Samarbetet är en del av Sveriges samlade engagemang för Palestina. En stark rättsstat förutsätter fungerande domstolar och välutbildade domare, vilket i sin tur bygger allmänhetens förtroende för institutionerna. Därför är det viktigt att fortsätta och utveckla samarbetet för att stärka rättsväsendet i Palestina säger Domstolsverkets generaldirektör Thomas Rolén.

Domstolsverket har inom ramen för sitt internationella fredsfrämjande arbete och som ett stöd till EU:s polisinsats för den palestinska myndigheten (EUPOL COPPS) bedrivit erfarenhetsutbyte för att förbättra domarutbildningen i Palestina. Arbetssättet är baserat på det mellanmänskliga mötet mellan praktiker.

Avtalet är ett tekniskt samarbetsavtal och den verksamhet som planeras ska genomföras i samråd och i samverkan med EU:s polisinsats. Sedan 2017 har Domstolsverket sekunderat personal till insatsen.

Undertecknandet av avtalet sker i samband med ett tvådagarsbesök från den palestinska delegationen bestående av PJI:s generaldirektör Belal Abuhantash, domaren Awni Albarbarawi och PJI:s utbildningschef Naila Younis. Under besöket får delegationen en inblick i arbetssätt vid Förvaltningsrätten i Stockholm, ta del av Sveriges Domstolars och Domstolsverkets arbete med domarutbildning samt Åklagarmyndighetens utbildning för åklagare. Besöket skulle ursprungligen skett under hösten 2023 men fick flyttas fram på grund av utvecklingen i området efter 7 oktober attacken.

- Avtalet främjar ett ömsesidigt kunskaps- och erfarenhetsutbyte. Det vittnar om våra gemensamma mål och värderingar; att bygga ett samhälle som bygger på rättsstatens principer, säger PJI:s generaldirektör Belal Abuhantash.

Två män skakar hand och håller i avtalsdokument.
Domstolsverkets generaldirektör Thomas Rolén och av PJI:s generaldirektör Belal Abuhantash.
Fakta

Palestinian Judicial Institute; PJI, är den myndighet som bland annat ansvarar för att utbilda domare och åklagare i Palestina.

EUPOL COPPS inrättades 2006 inom ramen för EU:s gemensamma utrikes och säkerhetspolitik, har till uppdrag att stödja både utvecklingen av Palestinas polismyndighet och dess rättssektor.