Borås tingsrätt
 

Fem män har dömts för rån, en kvinna och en man för medhjälp till rånet och en man för grovt skyddande av brottsling

Mål: B 1339-24
Tingsrätten har i dag dömt fem män för rån, en man och en kvinna för medhjälp till rånet och en man för grovt skyddande av brottsling. Straffet för enbart rånet har bestämts till fängelse i fyra år.

Den 6 april 2024 kom flera larm in om en misshandel i centrala Borås. När polisen kom till platsen påträffades en man, målsäganden, som fick avföras till sjukhus med ambulans. Åklagaren åtalade sex män för grovt rån. En man och en kvinna åtalades för medhjälp till brottet. Åklagarens huvudbevis var en film från en övervakningskamera.

Tingsrätten har kommit fram till att den bevisning som åklagaren har lagt fram i målet visar att fem av de åtalade männen tillsammans och i samförstånd med hot och våld tvingat målsäganden att lämna ifrån sig en personbil och två guldsmycken, samt att en man och en kvinna främjat rånet som medhjälpare. Tingsrätten har beträffande en av de åtalade männen ansett att bevisningen inte är tillräckligt stark för att han ska anses ha medverkat vid rånet. Han döms för att ha hjälpt två av de andra åtalade männen att hålla sig undan polisen efter rånet.

Tingsrätten har gjort bedömningen att rånet inte ska rubriceras som grovt rån, men att de försvårande omständigheterna vid gärningen sammantagna medför att brottet är så allvarligt att straffvärdet ligger i den övre delen av straffskalan för rån. Straffet för enbart rånet har bestämts till fängelse i fyra år. De tilltalade som döms för rån och för att ha medverkat till rånet ska betala skadestånd till målsäganden.

Rättens ordförande, rådmannen Ylva Meyer, har förklarat hur domstolen har resonerat:

- För att ett rån ska bedömas som grovt rån krävs vissa speciella omständigheter, som t.ex. att skjutvapen eller kniv har använts eller att gärningsmännen har visat synnerlig råhet. Även om rätten har ansett att gärningen inte når upp till grovt rån, är bedömningen att det är fråga om ett rån med mycket högt straffvärde. Det var ett överraskande angrepp på målsäganden som var uträknad numerärt fem mot en. Att rånbytet hade ett betydande värde spelar också in.

Rätten har varit enig.