Haparanda tingsrätt
 

Långt fängelsestraff för försök till mord

Mål: B 560-24
Haparanda tingsrätt dömer den 64-årige mannen som var åtalad för att ha slagit sin sambo med en hammare i huvudet till fängelse i 18 år.

Den 9 juli 2024 larmade en granne till paret 112. Anmälaren uppgav att den 64-årige mannen berättat för honom att han dödat sin fru och att det inte var någon idé att tillkalla ambulans då kvinnan var död. När ambulanspersonal kom till platsen påträffades kvinnan svårt skadad och fördes med ambulanshelikopter till sjukhus.

Den 64-åriga mannen har medgett att han tilldelat kvinnan ett slag med hammare i huvudet men uppgett sig inte minnas några ytterligare slag. Kvinnan överlevde angreppet men har erhållit omfattande och svåra skallskador.

Tingsrätten har kommit fram till att mannen utdelat åtminstone nio slag med hammaren mot kvinnans huvud och att han varit medveten om att detta skulle kunna leda till hennes död. Tingsrätten har gjort bedömningen att det inte finns några förmildrande omständigheter men anser att det föreligger försvårande omständigheter då angreppet skett i kvinnans hem där hon ska känna sig trygg. Hon har befunnit sig i en skyddslös situation och har inte haft någon möjlighet att undfly angreppet eller på annat sätt försvara sig. Det är också fråga om återfall i ett mycket allvarligt brott varför tingsrätten anser att påföljden ska bestämmas till fängelse i 18 år. Åklagaren hade också yrkat på att mannen skulle utvisas från Sverige men tingsrätten har avslagit den begäran med hänvisning till mannens starka anknytning till Sverige.

– Med beaktande av att det rört sig om upprepade slag med en hammare mot målsägandens huvud med synnerligen allvarliga skador på målsäganden ligger agerandet från mannens sida så nära ett fullbordat brott som det är möjligt. Därför anser tingsrätten att påföljden ska ta sikte på vad straffvärdet för ett fullbordat mord skulle ha gett, säger Agneta Karlsson, lagman.

Rätten har varit enig.