Borås tingsrätt
 

Mordmisstänkt ska genomgå rättspsykiatrisk undersökning

Mål: B 1083-24
Efter avslutad huvudförhandling har tingsrätten kommit fram till att den åtalade mannen ska genomgå rättspsykiatrisk undersökning (RPU).

Åklagaren väckte den 5 september 2024 åtal mot en 18-årig man misstänkt för i första hand mord (åtalspunkten 1.1) och för grov våldtäkt (åtalspunkten 1.2) mot en 17-årig flicka. Åtal väcktes också för grovt vapenbrott (åtalspunkten 2). Huvudförhandlingen har nu genomförts under fyra dagar.

Åklagaren begärde på förhandlingens sista dag att den åtalade ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning för att ge tingsrätten underlag för påföljdsbedömningen. I en tidigare genomförd § 7-undersökning har bedömningen gjorts att det kan misstänkas att den åtalade lider av en allvarlig psykisk störning och att det finns skäl för en rättspsykiatrisk undersökning.

Tingsrätten har kommit till slutsatsen att det har presenterats övertygande bevisning om att den åtalade har begått gärningarna under åtalspunkten 1.1 och åtalspunkten 2. Rätten har genom detta beslut inte tagit ställning till brottens subjektiva sida, dvs. om det har förelegat uppsåt eller oaktsamhet. Rätten har inte heller tagit ställning till hur gärningarna ska rubriceras.

Rätten har också beslutat att den åtalade ska vara fortsatt häktad.

När det rättspsykiatriska utlåtandet har kommit in till rätten, kommer huvudförhandlingen att fortsätta. Tidpunkt för fortsatt huvudförhandling har preliminärt bestämts till den 21 oktober 2024 kl. 08.45.