Nacka tingsrätt
 

Nacka tingsrätt börjar med digitalt förordnandesystem

Nacka tingsrätt inför ett digitalt förordnandesystem för offentliga biträden i mål och ärenden.

Tingsrätten kommer från och med den 4 november 2024 att börja använda ett digitalt förordnandesystem där advokater m.fl. kan anmäla intresse för uppdrag som offentlig försvarare, målsägandebiträde, särskild företrädare för barn, god man, rättegångsbiträde och boutredningsman m.fl. Det digitala förordnandesystemet används när det inte finns önskemål om att en viss jurist, ska förordnas för ett uppdrag. Om särskild person begärts görs på vanligt sätt en prövning av om det är lämpligt att hen förordnas.

 

Syftet med ett digitalt förordnandesystem är att enskildas behov av rättsligt biträde ska tillgodoses på ett snabbt och enkelt sätt samt att den som förordnas är lämplig för uppdraget. Användandet av ett sådant system innebär att uppdragen fördelas på ett mer sakligt, rättvist och transparent sätt.

 

Vem som förordnas av tingsrätten för ett uppdrag, exempelvis offentlig försvarare eller bodelningsförrättare, avgörs i varje fall av den enskilda beslutsfattaren. De personer som förordnas ska vara lämpliga för uppdraget. Tingsrättens huvudsak­liga ansvar är att se till att de tilltalades, målsägandenas, barnens och övriga aktö­rers intressen av att få kvalificerad juridisk hjälp tillgodoses.

 

Som ett internt beslutsstöd har tingsrätten listor på personer för olika typer av uppdrag i det digitala systemet. Det förhållandet att en person inte förekommer på en förordnandelista förhindrar inte att personen ändå förordnas, t.ex. om en part begär det.

 

Den som vill föras upp på någon av uppdragslistorna anmäler detta via tingsrät­tens hemsida. All nödvändig information kommer att finnas tillgänglig på tingsrättens hemsida, under fliken ”Om tingsrätten” från och med 27 september 2024.

 

Vid frågor kontakta forordnande.nacka.tingsratt@dom.se