Svea hovrätt
 

Svea hovrätt meddelar dom i mål om skjutningen på Farsta torg

Mål: B 8536-24
Svea hovrätt fastställer livstidsdomarna för bl.a. mord mot två gärningsmän som utförde en skjutning på Farsta torg försommaren 2023. Vidare dömer hovrätten två andra personer för fler fall av medhjälp till mord och medhjälp till försök till mord än vad tingsrätten har gjort samt för medhjälp till framkallande av fara för annan och skärper fängelsestraffet för en av dem. Därutöver höjer hovrätten kränkningsersättningen utöver normalbeloppen till de målsägande som utsatts för försök till mord och framkallande av fara för annan.

Den 10 juni 2023 avlossade en person ett stort antal skott med en automatkarbin på Farsta torg. Två personer dödades, flera kom till skada och ytterligare andra utsattes för fara att bli träffade.

Södertörns tingsrätt dömde i juni 2024 två personer (skytten och föraren av flyktbilen) för bl.a. mord i två fall, försök till mord i 17 fall och framkallande av fara för annan till livstids fängelse. Föraren av flyktbilen utvisades också ur Sverige och förbjöds att återvända hit.Tingsrätten dömde även två personer för medhjälp till ett av morden och sju av mordförsöken till fängelse i 12 år och 10 månader respektive 15 år och 10 månader. Enligt domen hade en av medhjälparna spanat på tilltänkta offer i Farsta och den andre medhjälparen rekryterat spanaren. På grund av bristande uppsåt frikände tingsrätten medhjälparna avseende brott mot en del av målsägandena som befann sig på och invid torget.

Hovrätten fastställer livstidsdomarna för skytten och chauffören. Även tingsrättens beslut om utvisning på livstid av chauffören står fast. Hovrätten gör en annan bedömning än tingsrätten av medhjälparnas uppsåt och dömer dem för brott mot alla målsäganden som befann sig på och intill torget. I hovrätten döms medhjälparna därmed för ytterligare ett fall av medhjälp till mord, tio fall av medhjälp till försök till mord samt medhjälp till framkallande av fara för annan.Hovrätten skärper också straffet för spanaren till fängelse i 15 år och 10 månader. För rekryteraren fastställer hovrätten straffet som bestämdes i tingsrätten.

En minoritet i hovrätten anser att spanaren ska betraktas som gärningsman – inte endast som medhjälpare – och att även han ska dömas till livstids fängelse.

Med hänsyn till att skjutningen varit ägnad att framkalla särskilt allvarlig rädsla för liv och hälsa hos målsägandena har hovrätten höjt skadestånden avseende kränkningsersättning.

- Skjutningen har präglats av fullständig likgiltighet inför andra människors liv. Det är en ren slump att inte fler människor kom till skada eller dog, säger referenten, hovrättsrådet Carina Sjögren.