Förvaltningsrätten i Stockholm
 

Tunnelbaneupphandlingen får godkänt av förvaltningsrätten

Mål: 2152-24
Förvaltningsrätten avslår Keolis Sverige AB:s och Alstom Transport AB:s ansökan om överprövning av Region Stockholms upphandling av tunnelbaneverksamheten. Beslutet innebär att upphandlingen inte ska rättas eller göras om.

När Trafiknämnden i Region Stockholm (regionen) genomförde en upphandling av tunnelbaneverksamheten i Stockholm deltog fyra anbudsgivare. Regionen valde att anta anbudet från Connecting Stockholm.

Keolis Sverige AB och Alstom Transport AB (Keolis Alstom) lämnade ett gemensamt anbud i upphandlingen. Regionen antog inte detta anbud eftersom det inte bedömdes uppfylla alla kriterier för att få godkänt inom bedömningsområdet ”IT och informations- och IT-säkerhet”. Keolis Alstom har ansökt om överprövning av upphandlingen och yrkat att upphandlingen ska rättas, alternativt göras om.

Förvaltningsrättens bedömning

Förvaltningsrätten har i domen kommit fram till att regionen har genomfört upphandlingen i enlighet med lagstiftningen och de upphandlingsrättsliga principerna. Keolis Alstom har inte fört fram några omständigheter som medför att förvaltningsrätten ska ingripa i upphandlingen.

– Förvaltningsrätten anser att det inte har kommit fram något som visar att utvärderingen av Keolis Alstoms eller Connecting Stockholms anbud är uppenbart felaktig, regionen har inte heller agerat i strid med lagstiftningen när den genomförde förhandlingar med Connecting Stockholm men inte med Keolis Alstom. Domstolen anser även att regionens utvärderingsmodell är tillräckligt tydlig. Sammantaget saknas det därför skäl för förvaltningsrätten att besluta att upphandlingen ska rättas eller göras om, säger lagmannen Eva-Lotta Hedin.