Södertörns tingsrätt
 

Dom i mål om försök till mord i Hökarängen

Mål: B 8851-24
Tingsrätten har i dag dömt en person för försök till mord i Hökarängen i maj 2024. Händelsen handlade om ett överfall på en kvinna utomhus. Straffet bestäms till tio års fängelse. Tingsrätten har också beslutat att förverka villkorligt medgiven frihet om fyra år och åtta månader.

Den 14 maj 2024 blev en kvinna överfallen av en för henne okänd man i ett skogsparti i Hökarängen. Boende i området som hörde kvinnan skrika ingrep och gärningsmannen lämnade platsen. Gärningsmannen återvände kort därefter till brottsplatsen varpå han blev fasthållen till dess att polisen grep honom. Mannen åtalades för i första hand försök till mord och i andra hand grov misshandel.

– Tingsrätten har kommit fram till att det är visat att den åtalade mannen har tagit ett strypgrepp om målsägandens hals, att han har tryckt ner henne till marken och hållit fast henne där, att målsäganden fått svårt att andas och att gärningsmannen släppte greppet först när andra personer ingrep. Tingsrätten anser vidare att det har funnits en fara för att målsäganden skulle dö om inte andra personer hade ingripit. Mannen döms därför för försök till mord, säger rådmannen Helen Ziobro, rättens ordförande.

Tingsrätten inhämtade en rättspsykiatrisk undersökning som visade att gärningsmannen inte led av en allvarlig psykisk störning. Straffet har därför bestämts till fängelse i tio år. Mannen har tidigare dömts till 14 års fängelse för mord år 2014. Han blev villkorligt frigiven från detta straff i november 2022 med en återstående strafftid om fyra år och åtta månader. Eftersom det nu aktuella brottet har begåtts under pågående prövotid har tingsrätten beslutat att han ska avtjäna resterande tid från den tidigare domen.

Mannen dömdes också att betala skadestånd till målsäganden.

Förverkande av villkorligt medgiven frihet

En person som har dömts till fängelse blir vanligtvis villkorligt frigiven efter att han eller hon har avtjänat två tredjedelar av fängelsestraffet. Efter frigivningen har den dömde en prövotid. Prövotiden är lika lång som den återstående tiden av fängelsestraffet, men minst ett år. Om den dömde begår ytterligare brott under prövotiden kan domstolen bestämma att den villkorligt medgivna friheten ska förverkas. Detta innebär den dömde får avtjäna den återstående tiden av straffet i fängelse.