Växjö tingsrätt
 

Dom meddelas i mål om mord på Sommarvägen i Växjö

Mål: B 73-24
En man sköts ihjäl med flera skott i huvudet i närheten av sin bostad på Sommarvägen i Växjö under natten till den 8 oktober 2023. En person som erkänt mordet i ett samtal som polisen spelat in inom ramen för hemlig rumsavlyssning döms nu till livstids fängelse för mordet.

Tingsrätten har funnit utrett att den tilltalade tillhör den ledande kretsen i ett kriminellt nätverk som polisen gett benämningen Nätverk D. Det är även visat att Nätverk D bland annat bedrev försäljning av narkotika på gatunivå i Växjö och att motivet till mordet är kopplat till nätverkets verksamhet.

Polisen bedrev under december 2023 hemlig rumsavlyssning i en lägenhet som den tilltalade var bosatt i. Den främsta bevisningen i målet är ett inspelat samtal vari den tilltalade uppgav att det var han som sköt målsäganden. Han beskrev också detaljerat hur mordet gick till. Uppgifterna i samtalet innehåller unika detaljer som rimligen endast mördaren kan känna till och uppgifterna vinner starkt stöd av utredningen i övrigt. Därutöver finns ytterligare omständigheter som knyter den tilltalade till brottet, till exempel att han hade tillgång till mordvapnet.

Påföljden bestäms till livstids fängelse eftersom skjutningen framstår som en ren avrättning. Sex skott avlossades i snabb följd på nära håll mot framför allt målsägandens huvud.