Förvaltningsrätten i Göteborg
 

Guldtackorna på vinden i en fastighet i Mölndal är inte hittegods enligt förvaltningsrätten

Mål: 7179-24
För att lagen om hittegods ska kunna tillämpas krävs som huvudregel att egendomen inte finns i någons besittning vid tidpunkten då den hittades. Enligt domstolen har godset varit i någons besittning och lagen kan därför inte tillämpas.

Guldtackorna, som hittades på vinden av hantverkarna, låg gömda innanför en dold vägg packade i påsar. I målet finns inga uppgifter om när guldtackorna placerades i det dolda utrymmet eller av vem. Inte heller vet man hur länge de har legat gömda på vinden.

-Vi har funnit att det är osannolikt att egendomen oavsiktligt skulle ha hamnat på vinden dolt bakom någon form av hylla, säger rättens ordförande, chefsrådmannen Ann-Louise Björnsson.

Förvaltningsrätten har kommit fram till att egendomen i vart fall varit i någons besittning vid fyndtillfället, oaktat vem som är den rättmätige ägaren till guldtackorna.

-Vem som är den rättmätige ägaren är inte en fråga som förvaltningsrätten ska ta ställning till utan vi ska enbart pröva frågan om hittegodslagen är tillämplig eller inte, säger Ann-Louise Björnsson.

Eftersom guldtackorna enligt förvaltningsrättens bedömning varit i någons besittning och det inte heller är fråga om egendom som har kvarglömts, övergivits eller annars saknar ägare så blir inte hittegodslagen tillämplig. Förvaltningsrättens dom innebär därför att Polismyndighetens beslut är korrekt och att hantverkarna inte kan få del av egendomen eller erhålla hittelön.

Frågan om vem som är rätt ägare till guldtackorna handläggs i Göteborgs tingsrätt i tvistemålsprocesser.

Faktaruta

För att lagen om hittegods ska bli tillämplig krävs att egendomen inte befinner sig i någons besittning då den påträffas. Begreppet besittning definieras inte i lagtexten men väl i den juridiska litteraturen. I första hand anses besittning föreligga när en sak befinner sig under någons omedelbara kontroll. Ett löst föremål anses också vara i någons besittning om det befinner sig på sin naturliga plats, dvs. inte framstår som övergivet. Ett föremål som är kvarglömt anses vara i ägarens besittning om denne vet vart den ska leta. Konsekvensen av att ha besittning till en sak är att den personen presumeras (förmodas) vara ägare.