Göta hovrätt
 

Hovrätten fastställer livstidsstraff för mordet på ung kvinna i Örebro

Mål: B 2587-24
Hovrätten dömer idag en 22-årig man till livstids fängelse för mordet på hans flickvän i Örebro.

Åklagaren åtalade den 22-årige mannen vid Örebro tingsrätt för att ha dödat sin flickvän. Flickvännen var gravid och hennes död fick till följd att även fostret dog.

 

Tingsrätten dömde mannen enligt åtalet och bestämde påföljden till livstids fängelse. Han skulle även betala skadestånd till kvinnans anhöriga.

 

Mannen överklagade domen. I hovrätten begärde han att bli frikänd och att han inte skulle betala något skadestånd. Även hovrätten har dock kommit fram till att det är bevisat att mannen dödade kvinnan och att han därmed ska dömas för mord.
– Det har varit fråga om en omfattande utredning. Det samlade värdet av de bevis som lagts fram i målet är så högt att det är ställt utom rimligt tvivel att mannen dödade kvinnan, säger rättens ordförande hovrättslagmannen Carina Tolke.

 

Hovrätten har, precis som tingsrätten, bestämt påföljden till livstids fängelse. Enligt hovrätten finns det flera försvårande omständigheter som sammantaget gör att påföljden ska bestämmas till livstids fängelse, bland annat att det varit fråga om ett utdraget händelseförlopp där kvinnan måste känt stark dödsångest och att kvinnans död även innebar att fostret dog.

 

Hovrättens dom innebär också att mannen ska betala skadestånd till kvinnans anhöriga.