Falu tingsrätt
 

Öppet hus hos domstolarna i Falun

Lördag den 19 oktober 2024 håller domstolarna i Falun öppet hus för allmänheten. Även andra aktörer i rättskedjan, såsom Polisen, Åklagarmyndigheten, advokater, Kriminalvården m.fl. deltar i programmet. Tingsrätten och Förvaltningsrätten arrangerar rättegångsspel. Dörrarna är öppna mellan kl. 11-14. En unik möjlighet att se mer av domstolarna!

De olika aktörerna, som alla ingår i rättskedjan, kommer hålla föredrag samt ställa upp montrar som allmänheten kan besöka. Samtliga rättegångsspel och föreläsningar arrangeras flera gånger under dagen för att så många besökare som möjligt ska få chans att ta del av det som erbjuds.

”Vi vill stärka allmänhetens kunskaper om domstolarnas roll i ett demokratiskt samhälle och berätta om vikten av självständiga domstolar och rättssäkra processer” säger tingsrättens lagman Johan Rosén. Dessutom blir det ett unikt tillfälle för allmänheten att under avdramatiserade former få insyn i hur alla delar av rättsväsendet fungerar och vad som egentligen sker under våra rättegångar.

Naturligtvis är det fri entré. Alla besökare måste passera säkerhetskontrollen. För att det ska gå så fort som möjligt är det bra om besökarna undviker att ha med sig väskor.