Svea hovrätt
 

Svea hovrätt meddelar dom i mål om mord i Uppsala år 2017 och andra brott under år 2020

Mål: B 7745-24
Svea hovrätt har i dag fastställt Södertörns tingsrätts fällande dom mot en 27-åring, som var 19 år vid gärningen, för mordet på en man i Uppsala år 2017. 27-åringen döms även för förberedelse till mord i Bandhagen och för medhjälp till synnerligen grov narkotikasmuggling. Hovrätten har samtidigt ändrat tingsrättens dom och frikänt en 28-årig medtilltalad från ansvar för mordet i Uppsala.

Den 1 april 2017 sköts en man till döds utanför en restaurang i Uppsala. Skjutningen fångades av en övervakningsfilm som visar att två gärningsmän i vita overaller sköt ihjäl målsäganden. Gärningsmännen lämnade brottsplatsen i en svart Porsche Cayenne. Männen var 19 respektive 21 år vid tidpunkten för gärningen.

Hovrätten instämmer i tingsrättens bedömning att 27-åringen var en av skyttarna. När det gäller 28-åringen har hovrätten kommit fram till att bevisningen mot honom är besvärande men inte tillräcklig för att döma honom för gärningen. Detta beror bland annat på att de DNA-spår som återfunnits är mer begränsade när det gäller honom och att hovrätten gör en annan bedömning än tingsrätten av uppgifter som lämnats av ett vittne, som åklagaren åberopat och som tidigare avtjänat fängelsestraff tillsammans med 28-åringen. Enligt vittnet skulle 28-åringen för honom ha erkänt mordet. Hovrätten anser att det går att ifrågasätta trovärdigheten av de uppgifter som vittnet har lämnat i målet.

- Hovrätten dömer en av de två tilltalade för dödsskjutningen i Uppsala och för annan brottslighet till fängelse i 17 år. Bevisningen mot den andra mannen är besvärande för honom men inte tillräcklig för en fällande dom, säger hovrättsrådet Henrik Matz.

En av rättens ledamöter är skiljaktig och vill fälla 28-åringen för mord.

Hovrätten dömer därutöver tre andra personer till fängelsestraff i mellan 2 år och 8 månader och 5 år för bland annat förberedelse till mord, medhjälp till förberedelse till mord och grovt narkotikabrott.