Malmö tingsrätt
 

Tingsrätten bjuder in allmänheten att se Malmös nya domstolsbyggnad

Lördag den 19 oktober 2024 håller Malmö tingsrätt öppet hus för allmänheten. Det arrangeras rättegångsspel och aktiviteter under dagen.

Tingsrätten har haft sin verksamhet i den nya domstolsbyggnaden intill Malmös centralstation, på Bangårdsplatsen 2, i drygt ett år. Nu öppnar tingsrätten upp en lördag för att alla ska få möjlighet att besöka huset och se hur en domstol ser ut och fungerar.

Dörrarna är öppna klockan 09.30–15.30. Det blir rättegångsspel där tingsrättens medarbetare visar hur en rättegång går till, både i brottmål och i tvistemål. Det blir även föreläsningar om historiska mål, som morden på Malmö Östra sjukhus under 1970-talet och Amaltheadådet 1908.

Unik chans att se mer av domstolen

Det blir möjligt att få en unik inblick i förhandlingssalarnas teknik när tingsrättens medarbetare demonstrerar hur en modern sal ser ut under ytan. Dessutom blir det föreläsningar om byggnadens arkitektur och offentliga konst.

För den som vill veta mer om domstolens verksamhet håller domare en föreläsning om hur domstolen fungerar.

Samtliga rättegångsspel och föreläsningar arrangeras flera gånger under dagen så att så många besökare som möjligt ska få chans att ta del av allt. Dessutom går det att träffa medarbetare i olika yrkesroller i en arbetsgivarmonter för den som är nyfiken på hur det är att jobba på en av landets största tingsrätter. Samtliga besökare kan delta i en quiz och för de som önskar finns både ballonger och godis.

Självklart är det fri entré. Alla besökare måste gå igenom tingsrättens säkerhetskontroll.

Faktaruta

Tingsrätten flyttade in i den nya domstolsbyggnaden på Bangårdsplatsen 2 den 26 juni 2023.

Huset delas med Förvaltningsrätten i Malmö, Hyres- och arrendenämnden i Malmö och externa hyresgäster.