Södertörns tingsrätt
 

Tre döms för inblandning i mord i Sätra

Mål: B 11865-23
Tingsrätten har idag dömt tre personer för inblandning i mordet i Sätra centrum den 7 augusti 2023. En då 16-årig man har dömts för mord till fängelse i nästan åtta år. Två personer har dömts för medhjälp till mord till fängelse i nästan 18 respektive 12 år.

Den 7 augusti 2023 sköts en 21-årig man till döds i Sätra centrum. Detta skedde efter att gärningsmannen jagat 21-åringen genom centrumet och skjutit ett flertal skott efter honom. När 21-åringen ramlat omkull har gärningsmannen på mycket nära håll skjutit ett stort antal skott mot 21-åringen när denne legat försvarslös på marken.

- Enligt tingsrätten kan mordet inte beskrivas som något annat än en brutal avrättning, säger rådmannen Fredrik Nydén, som var rättens ordförande.

Om gärningsmannen hade varit över 18 år skulle påföljden ha bestämts till fängelse på livstid. I domen har tingsrätten fastställt straffvärdet för brottet till i vart fall 32 års fängelse.

- Att straffvärdet hamnat så högt beror bland annat på den lagändring som skedde sommaren 2023. Skjutningar i gängmiljö utgör numera en synnerligen försvårande omständighet och ska leda till en kännbar skärpning av straffet, säger Fredrik Nydén.

Med hänsyn till det höga straffvärdet har tingsrätten valt att inte döma till sluten ungdomsvård, där maxstraffet är fyra år, eftersom detta inte skulle vara en tillräckligt ingripande åtgärd.

Två personer som var över 18 år har dömts för att på olika sätt ha hjälpt till inför genomförandet av mordet. Utöver dessa var ytterligare fyra personer åtalade för inblandning i mordet. De har alla frikänts eftersom domstolen inte ansett att åklagaren kunnat visa antingen på vilket sätt de hjälpt till eller att de varit medvetna om att ett mord skulle genomföras.