Solna tingsrätt
 

Två kvinnor döms för grovt sexuellt övergrepp och misshandel mot en annan kvinna

Mål: B 5110-24
Solna tingsrätt har i dag dömt två kvinnor till ett år och sex månaders fängelse för grovt sexuellt övergrepp och misshandel mot en annan kvinna.

På natten den 26 maj 2024 blev det bråk under en lägenhetsfest i Rissne mellan fem kvinnor. I lägenheten fanns ytterligare fem män och en kvinna.

Åklagaren åtalade en 20- respektive en 26-årig kvinna för grov våldtäkt och den 26-åriga kvinnan även för olaga hot. Åklagaren begärde alternativt att kvinnorna i stället för grov våldtäkt skulle dömas för grovt sexuellt övergrepp och misshandel. Åklagaren påstod både att kvinnorna fört in ett föremål i målsäganden och att de fört ett föremål mot målsägandens underliv.

Tingsrätten har bedömt att de två kvinnorna agerat tillsammans. De har med våld utfört en sexuell handling som varit avsedd att kränka målsägandens sexuella integritet genom att föra något hårt föremål mot målsägandens underliv. Målsäganden orsakades flera skador i underlivet, varav en har sytts.

- Eftersom det inte är bevisat att föremålet fördes in i målsäganden har tingsrätten bedömt att gärningen inte är en fullbordad våldtäkt. Kvinnorna döms i stället enligt åklagarens alternativa brottsrubricering för grovt sexuellt övergrepp och misshandel, säger rådmannen Ewa Lindbäck.

Det sexuella övergreppet är grovt eftersom det var två personer som förgrep sig på målsäganden eller på annat sätt deltagit i övergreppet. Den 26-åriga kvinnan döms även för olaga hot. Båda kvinnorna döms till ett år och sex månaders fängelse.