Hovrätten över Skåne och Blekinge
 

Hovrätten ändrar dom gällande mord och förberedelse till mord i Helsingborg 2020

Mål: B 2054-24
Hovrätten frikänner alla tilltalade från inblandning i ett mord på Ragnvallagatan i Helsingborg den 20 maj 2020. Hovrätten frikänner även två män från delaktighet i förberedelser till mord på två kvinnor, men dömer två andra män för stämpling till mord på kvinnorna.

Den 20 maj 2020 sköts en man till döds i en bil på Ragnvallagatan i Helsingborg. Tingsrätten dömde tre män till livstids fängelse och en man till fängelse i 11 år 9 månader för mordet. Ytterligare en man dömdes för att ha hjälpt till att skaffa undan den scooter som använts som flyktfordon. Tre av männen dömdes även, tillsammans med en annan man, för delaktighet i förberedelser till mord på två kvinnor som stod den mördade mannen nära.

Hovrätten ändrar nu domen och frikänner samtliga tilltalade för inblandning i mordet den 20 maj 2020, dömer två av dem för stämpling till mord på de båda kvinnorna till 2½ respektive 3½ års fängelse samt frikänner två av de andra männen från åtal för grova narkotikabrott.

Åklagarnas bevisning för att de åtalade deltagit i brotten var i huvudsak chattkonversationer mellan krypterade telefoner. Målet har därför handlat om att bevisa att en tilltalad använt en viss telefon och står bakom de meddelanden som skickats. Det har vidare varit fråga om att tolka meddelanden ur ett material där det bland annat förekommer ett slumpmässigt bortfall eller där bara den ena partens meddelanden är kända.

När det gäller mordet på Ragnvallagatan har hovrätten kommit fram till att utredningen brister i att knyta ett visst meddelande till en viss tilltalad. Tvärtom finns stöd för att även andra använt telefonerna. Hovrätten anser också att meddelandenas innehåll inte med större styrka talar för att de som utväxlar dem är inblandade.

– Det handlar mest om kedjebevis där flera länkar är svaga. Mycket av det som lagts fram går visserligen att förena med åklagarnas påståenden. Men det finns också andra förklaringar. För en fällande dom krävs att det är ställt utom rimligt tvivel att de tilltalade gjort det som åklagaren påstår. Och avgörande för hovrättens bedömning är att bevisningen inte räcker till för detta, säger rättens ordförande hovrättsrådet Björn R. le Grand.

Visserligen anser hovrätten bevisat att en tilltalad hjälpte till att skaffa undan flyktfordonet. Men hovrätten anser inte att han insett risken för att scootern hade använts i samband med ett mord eller annat allvarligt våldsbrott.

Hovrätten frikänner därför alla tilltalade från inblandning i mordet på Ragnvallagatan och befriar dem från att betala skadestånd till de efterlevande.

Fyra av de tilltalade hade enligt åklagaren också förberett mord på två kvinnor. De skulle ha tagit befattning med krypterade telefoner och cyanid samt kartlagt de två kvinnorna. Hovrätten anser inte att det är bevisat att männen tagit emot cyanid. Inte heller har den information som inhämtats om kvinnorna utgjort en sådan sammanställning att det utgör vad lagen menar med förberedelse till brott.

– Krypterade telefoner kan vara särskilt ägnade som hjälpmedel vid brott, också vid mord. I det här fallet har telefonerna inte haft en central betydelse för själva utförandet av de planerade morden, som var tänkta att ske genom förgiftning. Befattningen med de krypterade telefonerna utgjorde därför inte förberedelse till mord säger hovrättsrådet Sofia Olsson.

Åtalen för förberedelse till mord (eller medhjälp därtill) har därför ogillats.

Hovrätten anser däremot att det är bevisat att en av männen försökt anstifta en annan man att döda kvinnorna och att den andre mannen åtagit sig att utföra morden. Hovrätten dömer dem därför för stämpling till mord. Kvinnorna får dock inget skadestånd.