Tillståndsansökan för gruvverksamheten m.m. i Malmberget kungörs

Mål: M 1413-23
Idag kungörs LKAB:s ansökan om nytt och utökat tillstånd för gruvverksamheten m.m. i Malmberget. Samtidigt kungörs kallelse till syn samt förberedande sammanträde.

Genom att målet kungörs ges berörda och allmänheten tillfälle att lämna sina synpunkter till domstolen och att delta i processen. Den 8-10 oktober 2024 hålls ett förberedande sammanträde och syn.

- Alla som är intresserade får delta vid sammanträdet och synen i oktober, uppger Thomas Blomgren, rådman och ordförande i målet.

- Syn är ett oerhört viktigt verktyg för domstolen eftersom den ger oss och berörda en möjlighet att se platsen för ansökt verksamhet. Vi kommer även hålla en till syn senare under handläggningen, tillägger Karin Söderström, ett av två tekniska råd i målet.

 

Sammanträdet och synen kommer omfatta frågor som rör verksamhetens påverkan på boendemiljö, samhälle, vatten, avfall, efterbehandling och naturmiljö samt artskydd.

- För att hinna med att besöka alla de platser som domstolen vill se i målet har vi varit tvungna att begränsa vilka frågor som kan behandlas vid denna syn, säger Camilla Wolf-Watz, tekniskt råd.

Vid sammanträdet får parter och berörda möjlighet att ställa frågor men sammanträdet kommer inte omfatta någon argumentation i sak om de närvarandes inställning till ansökan. Vad det förberedande sammanträdet och synen omfattar framgår av sammanträdesordningen.

- Domstolens handläggning av målet fortsätter efter sammanträdet och det ska självklart hållas en huvudförhandling framöver men det är många steg kvar i handläggningen innan dess, uppger Anna Svedjevik, rådman och ansvarig för målets handläggning.

- För att handläggningen ska bli så effektiv som möjligt har domstolen bland annat tagit fram en tidsplan där de olika handläggningstegen framgår, tillägger Thomas Blomgren.

- Att huvudförhandling kan hållas tidigast hösten 2025 har främst att göra med att det finns brister i underlaget och att bolaget självt, vid flera tillfällen, successivt har förskjutit tidpunkten för när de kan komplettera ansökan, avslutar Anna Svedjevik.

Om ansökan

LKAB lämnade i maj 2023 in en ansökan om tillstånd till mark- och miljödomstolen. Bolagets ansökan omfattar tillstånd till fortsatt och utökad gruv- och förädlingsverksamhet m.m. i Malmberget. Den omfattar även tillstånd att anlägga en demonstrationsanläggning för fossilfri järnsvamp (s.k. hybrit-teknik) och ett apatitverk. Bolaget ansöker även om s.k. Natura 2000-tillstånd för sin verksamhet i Malmberget.

Bild- och ljudupptagning vid sammanträdet

Bildupptagning/fotografering är inte tillåten i eller in i rättssalen under sammanträdet. Den konferenslokal som kommer att användas för det förberedande sammanträdet utgör under rättens sammanträde en rättssal Kameror eller mobiltelefoner som medförs in i rättssalen ska vara avstängda och undanstoppade.

Faktaruta

För att bedriva gruvverksamhet (miljöfarlig verksamhet) krävs miljötillstånd. Vad en ansökan om miljötillstånd ska innehålla är reglerat, bl.a. i miljöbalken med tillhörande förordningar. Till ansökan ska fogas en miljökonsekvens­beskrivning som beskriver bl.a. verksamhetens påverkan på människors hälsa och miljö. Det är mark- och miljödomstolen som prövar ansökan och miljökonsekvensbeskrivningen.

När domstolen bedömer att ansökan kan tas upp till prövning kungörs ansökan och miljökonsekvensbeskrivningen. Kungörelsen innebär att ansökan offentliggörs för myndigheter, enskilt berörda och allmänheten som får möjlighet att lämna synpunkter samt delta i processen.

Domstolen har under förberedelsen ett ansvar för att målet får den inriktning och omfattning som krävs. Förberedelsen kan vara både skriftlig och muntlig. Ett sammanträde är en del av förberedelsen. När det behövs kan syn hållas på stället för verksamheten. Som huvudregel avgörs målet först efter att huvudförhandling har hållits. När muntlig förhandling ska hållas kallar domstolen till detta och även kallelsen kungörs.

Alla handlingar som har ingetts till domstolen är en del av prövningsunderlaget och ligger till grund för domstolens bedömning av om miljötillstånd kan lämnas. Besked om miljötillstånd beviljas eller inte lämnas genom att domstolen meddelar dom i målet.