Dom i mål om svenskt medborgarskap

Mål: UM 7267-22
En utländsk medborgare som är medföljande till en svensk ambassadanställd får inte räkna in tiden utomlands som hemvist i Sverige vid prövningen av ansökan om svenskt medborgarskap

Migrationsöverdomstolen har i en ny dom om svenskt medborgarskap prövat frågan om hur hemvisttid i Sverige ska beräknas för en utländsk person som är sambo med en svensk anställd på en svensk beskickning utomlands. Frågan var om personen uppfyllde kravet på hemvist i Sverige sedan fem år och om tiden utomlands då skulle räknas in i hemvisttiden i Sverige. Som skäl för det fördes bland annat fram att internationella överenskommelser säger att ambassadpersonal och deras familj inte anses bosatta i tjänstgöringslandet.

Enligt Migrationsöverdomstolens uppfattning kan endast den faktiska vistelsetiden i Sverige som är knappt två år beaktas. Den sökande bedömdes alltså inte ha hemvist i Sverige under tiden utomlands och uppfyllde därför inte kravet på fem års hemvist i Sverige.

För personer som är gifta eller sambor med svenska medborgare finns möjlighet att ge dispens från femårskravet. Enligt praxis krävs då i stället tre års hemvist om äktenskapet eller samboförhållandet varat minst två år. Eftersom sökandens faktiska vistelsetid i Sverige var knappt två år och inte heller omständigheterna i övrigt var tillräckliga, ansåg Migrationsöverdomstolen att dispens inte skulle medges.

Fakta

Svenskt medborgarskap kan förvärvas genom att man som barn vid födseln har svensk förälder eller genom adoption, anmälan eller ansökan. För att en ansökan ska kunna beviljas ställs vissa krav, bland annat att man har haft hemvist i Sverige under ett visst antal år. För andra utlänningar än nordiska medborgare samt statslösa och flyktingar krävs hemvist sedan fem år.