En ökad befolkning och en allt grövre organiserad brottslighet innebär att domstolarna hanterar allt fler och större brottmål, som också är mer komplicerade och resurskrävande. Det märks inte minst i hovrätterna där antalet brottmål, och handläggningstiderna i dessa, har ökat under flera år. Bara mellan 2022 och 2023 ökade antalet inkomna mål till hovrätterna med drygt sju procent.
- För att kunna möta den ökade måltillströmningen måste hovrätterna ges förutsättningar att kunna avgöra mål och ärenden på ett effektivt sätt och i rimlig tid, säger Domstolsverkets generaldirektör Thomas Rolén.
Fler mål ska omfattas av prövningstillstånd
Förslaget med ett utvidgat prövningstillstånd skulle innebära att de flesta överklagade domar i brottmål omfattas av krav på prövningstillstånd i hovrätt. Undantagna är de domar som avser den mest allvarliga brottsligheten där prövningstillstånd ej kommer att behövas. Detta skulle återföra tyngdpunkten i brottmålsprocessen till tingsrätterna, vilket skulle ge hovrätterna möjlighet att använda sina resurser på ett mer ändamålsenligt sätt.
Förslaget syftar också till att korta handläggningstiderna i hovrätterna och därmed också minska tiden mellan brottet och samhällets reaktion.
- Att korta tiden mellan gärning och påföljd är viktigt ur ett brottsofferperspektiv och för att upprätthålla rättssäkerheten och förtroendet för rättsväsendet, säger Ylva Norling Jönsson, hovrättspresident i Hovrätten över Skåne och Blekinge.
Straffskärpningar undantar allt fler brott från prövningstillstånd
Under senare år har straffskalorna höjts för flertalet brott och ytterligare förslag om straffskärpningar är under utarbetande. Det innebär att de flesta brottmål som överklagas till hovrätt inte längre omfattas av krav på prövningstillstånd.
Nuvarande ordning medför att hovrätterna i många fall gör en fullständig prövning av överklagade domar och går igenom omfattande bevisning trots att det redan från början framstår som klart att det saknas anledning att ändra tingsrättens avgörande och att avgörandet saknar prejudikatintresse. Det leder till att handläggningstiderna blir onödigt långa.
- För att komma till rätta med de långa handläggningstiderna behöver formerna för hovrätternas prövning av brottmål ändras. Det kan bäst åstadkommas genom en utvidgning av systemet med prövningstillstånd, säger Erik Sundström, hovrättspresident i Hovrätten för övre Norrland.